FAQ: Întrebări benefice pentru afacerea ta

De ceva timp mă tot gândesc să împărtășesc și cu voi întrebările, care îmi sunt cel mai des adresate de către clienți sau de diverse persoane pe facebook, linkedin, etc.

Întrebările le-am prioritizat în ordinea frecvenței.

  1. Cum pot să am propria afacere dacă nu am bani?

R: De ce vrei să faci atunci o afacere? ” Pentru a face bani, evident”. Păi vezi nu faci o afacere pentru că ai deja bani, ci faci o afacere pentru că nu ai bani. Aici greșesc majoritatea celor care vor să pornească o afacere, deoarece consideră că pentru acest lucru trebuie să ai suficenți bani. Nu, nu este adevărat majoritatea celor care azi au o afacere de succes, la început nici ei nu au avut banii necesari demarării afaceri, dar au căutat soluții în loc de scuze. Logica este total greșită Nu pot porni o afacere pentru că nu am bani. Vreau să pornesc o afacere pentru a face bani”.  Exact pornești o afacere pentru a face bani, nu pentru faptul că ai deja suficenți bani.

2.   Cum pot să-mi deschid o afacere deoarece momentan nu îmi pot permite luxul de a părăsi actualul loc de muncă. Mă sperie acest gând. Oare nu sunt făcut pentru antreprenoriat?

R: Nu trebuie să îți permiți acest lux, trebuie doar să îți permiți să ieși din zona ta de confort. Este normal să te sperie și să își fie frică, nu doar ție îți este frică, credemă și eu trăiesc zilnic cu această frică. Dacă nu ai senzația de frică, înseamnă că ceva este în neregulă cu tine. Dacă îți este teamă nu înseamnă că nu poți fi antreprenor sau că nu ai calitățile necesare. Tuturor antreprenorilor la început de drum le este teamă, teamă de eșec. Poți să alungi această teamă, ieșind din zona ta de confort și a începe să lucrezi la afacerea ta, iar într-o zi te vei trezi că nu îți va mai fi teamă, dar asta nu înseamnă că nu vei avea un nou set te temeri și frici.

3.   Nu este riscant să-mi împărtășesc idea mea de business și cu alte persoane?

R: Cred că cel mai rău lucru decât un om paranoic, este un antreprenor paranoic care își împărtășește ideile cu propria umbră. Crdemă ai mult mai mult de câștigat dacă îți împărtășești idea și o discuți cu alte persoane – feedback, eventuale parteneriate, etc., decât dacă o păstrezi pentru tine.

4.   Cum știi dacă afacerea va fucționa sau este sortită eșecului?

R: Sincer îți spun la final câștigă cei care nu se dau bătuți și perseverează. Nu ai de unde să ști dacă afacerea ta va funcționa decât dacă demarezi afacerea. Iar dacă ceva nu funcționează, vezi ce anume nu funcționează și ce ai făcut greșit, îndrepți erorile și repornești din nou, cu mențiunea să nu mai comiți aceleași greșeli. Nu trebuie să te sperii, nu se întâmplă nimic dacă nu reușești din prima, atâta timp cât vei încerca din nou.

5.   Am o idee grozavă, dar îmi lipsește experiența în business. Ce consideri că trebuie să fac?

R: Dacă ai o idee grozavă, dar nu o poți punte în aplicare, atunci înseamnă că nu ai nimic. Nu trebuie să ai o experiență de business pentru a pune în aplicare idea, tot ce ai nevoie este să recrutezi persoanele potrivite. Ai două posibilități: unu poți apela la un consultant, care să te îndrume sau doi îți poți găsi un partener de afaceri ale cărui abilități le complectează pe ale tale. Recomandarea mea este să apelezi la ambele variante, deoarece nu fac altceva decât să fie benefice pentru afacerea ta, iar la final toată lumea câștigă.

6.  Este necesar să am un plan de afaceri?

R: O afacere de succes începe întotdeauna cu planificarea, dar din păcate majoritatea antreprenorilor ignoră necesitatea elaborării unui plan de afaceri sau în cel mai fericit caz îi acordă o importanță minoră. Lipsa unui plan de afaceri este ca și cum afacerea ta ar fi invalidă (fără picioare). Planul de afaceri îți oferă o imagine de ansamblu asupra afaceri și nu în ultimul rând o direcție de urmat.

Pot spune că planul de afaceri are trei roluri pentru afacerea ta:

  • reprezintă modul de conducere al afaceri
  • constituie un instrument de lucru
  • este un instrument de evaluare al afaceri, îți permite să îți evaluezi afacerea.

Întocmirea unui plan de afaceri necesită atât timp, cât și efort, dar rezultatul obținut evidențiază, de regulă, diferența dintre succes și eșec. În cazul în care nu ai cunoștințele necesare nu ezita să apelezi la specialiști, iar dacă nu ești dispus să faci acest lucru, vei vedea mai târziu cât te va costa ignoranța.

7.  Consideri că este necesar să am un consultant pentru afacerea mea?

Nu doar consider că este necesar, chiar te îndemn să ai un consultant. A nu avea un consultant pentru afacerea ta, este ca și cum tu nu ai avea un medic, cel puțin de familie. Un consultant pentru o afacere este vital, indiferent în ce stadiu se află afacerea. Pentru a putea evita erorile și greșelile ai nevoie de cineva care să fie obiectiv, iar  acela nu poate fi decât un consultant care are expertiza necesară să te îndrume.

Shares
Share This

Distribuie!

Distribuie postarea pentru prietenii tăi!